Je kent het misschien wel. Opeens krijg je het heel erg warm, je gezicht loopt rood aan en het zweet breekt je uit. Je bent ervan overtuigd dat je het niet nóg warmer kan krijgen en hoopt dat het zo snel mogelijk voorbij gaat. Opvliegers kunnen enorm vervelend zijn, vooral als je ze niet aan ziet komen. In deze blog vertellen we je alles over:
-
Wat hebben opvliegers en de overgang met elkaar te maken?
-
Wat is een opvlieger, krijgt iedereen dat?
-
Wat kan je doen tegen opvliegers?
-
Wat heeft nachtelijk zweten met opvliegers te maken?
Wat hebben opvliegers en de overgang met elkaar te maken?
Opvliegers krijgen is een van de meest bekende overgangsklachten. De overgang is een natuurlijk proces, maar kan wel heel vervelende symptomen hebben. Om te begrijpen waarom je opvliegers krijgt, moeten we je dus eerst uitleggen wat de overgang precies is.
Overgang en vrouwelijke hormonen
De overgang is officieel de periode na ja laatste menstruatie. Vanaf de pubertijd heb je elke maand een eisprong en kan je zwanger worden. Dit wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door vrouwelijke hormonen. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat elke maand een eitje klaargestoomd wordt om bevrucht te worden. Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies dik genoeg is zodat een bevruchte eicel kan innestelen en uitgroeien tot een baby.
In een normale situatie neemt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron door de maand heen toe en dan weer af. Deze hormoonschommelingen zijn heel normaal. In de aanloop naar de overgang maak je steeds minder hormonen aan, tot je je laatste menstruatie hebt en officieel in de menopauze komt. Vanaf dat moment zit je in de overgang en kan je last krijgen van overgangsklachten zoals opvliegers.
Wat is een opvlieger, krijgt iedereen dat?
Opvliegers zijn misschien wel de meest vervelende verschijnselen voor vrouwen in de overgang. Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte die vaak bij je borst beginnen en zich dan verspreiden naar je hoofd. Je krijgt vaak een versnelde hartslag, hartkloppingen, gaat zweten, krijgt een rood gezicht en hebt misschien wel koude rillingen.
Opvliegers komen en gaan heel snel en kunnen veel stress opleveren in het dagelijkse leven. Een opvlieger duurt meestal 30 seconden, maar bij sommige vrouwen kan het enkele minuten of zelfs een half uur duren.
Hoe lang je last blijft houden van opvliegers, is niet helemaal duidelijk. Meestal heb je aan het begin van de overgang vaker last van opvliegers dan aan het eind. Ook is het onduidelijk hoe vaak je opvliegers hebt. Terwijl sommige vrouwen in de overgang slechts een aantal opvliegers per maand krijgt, hebben andere vrouwen soms wel een paar opvliegers per uur. Óf en hoe lang je een opvlieger krijgt, verschilt enorm per persoon en is dus niet te voorspellen.
Waarom krijg je opvliegers?
Opvliegers worden veroorzaakt door het warmte centrum in je hersenen, de hypofyse. De hypofyse krijgt continu signalen binnen die te maken hebben met je lichaamswarmte. Als er signalen komen dat je lichaamstemperatuur te hoog is, zorgt dit centrum ervoor dat je lichaam gaat afkoelen. Bijvoorbeeld door meer te zweten.
De hypofyse is erg gevoelig voor schommelingen in temperatuur, maar ook voor hormoonschommelingen. Een belangrijk hormoon is hier, wederom, oestrogeen. Oestrogeen geeft namelijk een van die temperatuursignalen af aan de hersenen. Heb je een te hoge lichaamstemperatuur? Grote kans dat oestrogeen hier iets mee te maken heeft.
Door de constante wisselingen van de oestrogeenspiegel, raken je zenuwen en hersenen soms in de war. In de overgang krijgt de hypofyse namelijk valse signalen binnen, waardoor het lichaam denkt dat het oververhit is. De hypofyse geeft het signaal dat de bloedvaten open moeten gaan. Het gevolg? Je loopt rood aan, krijgt het ongelooflijk warm, krijgt hartkloppingen en begint te zweten om je lichaam zo snel mogelijk af te koelen. Niet veel later merkt de hypofyse dat de lichaamstemperatuur hierdoor te laag is geworden. Je krijgt dan koude rillingen om je weer op te warmen. Het resultaat: je ervaart een opvlieger.
Krijgt iedereen een opvlieger?
De meeste vrouwen in de overgang hebben regelmatig opvliegers. Het is dan ook een van de meest genoemde overgangsklachten. Ook vrouwen met borstkanker kunnen last van opvliegers krijgen. Dit komt doordat de behandeling van borstkanker invloed kan hebben op je oestrogeenspiegels en daarmee je warmteregulatie in de war kan gooien.
Een andere ziekte waarbij opvliegers wel eens voorkomen is een overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genoemd. De symptomen van een overactieve schildklier lijken heel erg op overgangsklachten. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, overmatig zweten en slaapproblemen, maar dus ook opvliegers. Een overactieve schildklier maakt te veel hormonen aan, waardoor je een hoge lichaamstemperatuur krijgt. Hierdoor krijg je symptomen die lijken op die van opvliegers. Het is dan soms lastig te bepalen of je een opvlieger of een overactieve schildklier hebt.
Het verbaast je misschien, maar ook mannen kunnen last van opvliegers krijgen. Bij mannen zijn opvliegers vaak gerelateerd aan een dalende testosteronspiegel. Dit is dus vergelijkbaar met de dalende oestrogeenspiegel bij vrouwen. Mannen komen namelijk in een soort overgang: de penopauze. Tijdens de penopauze kunnen mannen eigenlijk dezelfde klachten ervaren als vrouwen in de overgang: vermoeidheid, depressieve klachten, prikkelbaarheid en dus ook opvliegers. Bij mannen werkt een opvlieger hetzelfde als bij vrouwen. Zowel mannen als vrouwen krijgen het ineens heel warm, gaan zweten en krijgen een rood hoofd.
Wat kan je doen tegen opvliegers?
Als je de eerste opvlieger voelt aankomen kan dat best even schrikken zijn. Je weet misschien niet wat je overkomt. Dat kan best veel stress geven.
Een opvlieger helemaal voorkomen kan helaas niet, maar je kan wel een aantal dingen doen om de klachten te verminderen en de stress en angst wat te verlagen. We delen graag een paar tips met je:
-
Draag luchtige kleding. Door het dragen van luchtige kleding raak je minder verhit en kan zweet sneller verdampen. Denk bijvoorbeeld aan katoenen kleding. Het voordeel hiervan is dat katoen ook vocht opneemt. Wanneer je dus een opvlieger krijgt, is de kans minder groot dat het zweet over je rug loopt.
-
Draag laagjes. Door laagjes te dragen, kan je makkelijk kledingstukken uit doen als je een opvlieger krijgt om jezelf wat verkoeling te bieden.
-
Vermijd synthetische kleding en strakke kleding. Beide soorten kleding ademen niet, waardoor hitte niet zo goed weg kan. Zorg er dus voor dat je geen synthetische, strakke en te warme kleren aandoet.
-
Vermijd gekruide maaltijden. Gekruid eten kan je lichaamstemperatuur verhogen en je laten zweten. Hierdoor kan je een opvlieger veroorzaken. Eet dus niet te veel eten met pittige kruiden zoals chili vlokken.
-
Vermijd warme dranken. Warme dranken zorgen net als pittig of gekruid eten, voor een hogere lichaamstemperatuur, waardoor je bloedvaten gaan open staan. Dit kan gepaard gaan met een opvlieger.
-
Denk aan wat je drinkt. Niet alleen alcohol verhoogt de kans op een opvlieger, ook cafeïne kan een opvlieger veroorzaken. Je kan deze dus het best vermijden.
-
Stop met roken. Roken is niet alleen schadelijk voor je, ook zorgt het voor een grote kans op opvliegers. Hoe eerder je stopt hoe beter.
-
Drink voldoende water. Voldoende water drinken zorgt voor een goede vochtbalans en algemene gezondheid.
-
Beweeg genoeg. Hiermee help je je doorbloeding en je algemene gezondheid.
-
Zoek tijdens opvliegers verkoeling op. Je kan bijvoorbeeld je polsen afspoelen. In je polsen liggen de bloedvaten dicht aan het oppervlak, waardoor koud water snellere verlichting biedt. Ook kan je denken aan een ventilator zodat je geniet van een koud briesje.
Wat heeft nachtelijk zweten met opvliegers te maken?
Omdat opvliegers op elk moment van de dag kunnen optreden, is het ook mogelijk dat ze tijdens het slapen komen. Dit wordt ook wel nachtelijk zweten genoemd. Je kan dan midden in de nacht volledig bezweet wakker worden. Dit kan erg vervelend zijn. Het is niet gek als je je zorgen maakt wanneer je naar bed gaat of misschien wel stress of angst ervaart. Veel vrouwen hebben namelijk last van slaapproblemen door deze nachtelijke opvliegers.
Hoewel zweten in de nacht waarschijnlijk komt door hormoonschommelingen, kunnen ook hier cafeïne, alcohol en stress een rol spelen. Slapen in een warme omgeving helpt daarnaast niet mee tegen opvliegers.
Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om om nachtelijk zweten tegen te gaan:
-
Slaap onder een katoenen dekbed. Katoenen dekbedden zijn lekker luchtig waardoor zweet snel verdampt en je het minder warm hebt tijdens het slapen. Ook neemt katoen vocht op, zodat de kans kleiner is dat je midden in de nacht badend in het zweet wakker wordt.
-
Draag luchtige kleding. Een katoenen pyjama is hiervoor het meest geschikt. Strakke of synthetische kleding houden juist warmte vast.
-
Zorg voor goede doorluchtig in je slaapkamer. Zet bijvoorbeeld voor het slapen gaan je raam open, voor frisse lucht en een koud briesje.
-
Neem een lauwe douche voor het slapen gaan. Hiermee verlaag je je lichaamstemperatuur en kan je de opvliegers een beetje voorkomen.
-
Gebruik een ventilator als het heel warm is. Een ventilator kan een fijn briesje opleveren en voor extra verkoeling in de nacht zorgen. De ideale temperatuur om in te slapen, ligt tussen de 16 en 18 graden.
Als je deze tips tegen nachtelijke opvliegers opvolgt, slaap je een stuk beter en hoef je je minder zorgen te maken over nachtelijke opvliegers!